Friday, 30 May 2014

Membangun Pemikiran Islam Dalam Menghadapi Cabaran Zaman


Judul Membangun Pemikiran Islam Dalam Menghadapi Cabaran Zaman

Pengarang : Mohd Rumaizuddin Ghazali

Penerbit : Universiti Sains Islam Malaysia

Tahun Terbit : 2011

No. ISBN : 978-967-5295-59-1


Ulasan :

Melihatkan pada tajuknya sahaja, pembaca mungkin boleh membuat tekaan bahawa isi kandungan buku ini adalah berkisar tentang ilmu dan cara berfikir menurut ajaran Islam. Selain mengupas tentang sejarah tamadun Islam, penulis juga mengutarakan peranan setiap Muslim dalam proses penyebaran ilmu terutamanya graduan Universiti Al-Azhar.

Karya ini mampu menjadi pemangkin kepada pembaharuan sistem pendidikan di Malaysia iaitu dengan menerapkan nilai-nilai agama sekaligus memperkasa gerakan dakwah dan mengutamakan maslahah ummah. Seiring dengan itu, umat Islam harus memberi perhatian kepada Syariat Islam dan menjadikan Al-Quran sebagai panduan hidup yang utama.

Para pembaca amat digalakkan untuk mempraktikkan adab dan akhlak terpuji yang telah digariskan dalam Islam. Tanpa kita sedari, perlakuan sosial memberikan impak yang besar terhadap ketamadunan sesebuah negara. Di samping itu, buku ini juga memaparkan elemen-elemen penting bagi pembentukan sesebuah negara yang sejajar dengan ajaran Islam sama ada dari segi perpaduan ummah, sistem perundangan mahupun sistem pentadbiran negara tersebut.

(140 patah perkataan)

Carian : Pertandingan Ulasan Buku, Terbitan Penerbit USIM, Sambutan Hari Buku Sedunia 2014

1 comment:

  1. Ulasan yang baik. Salam ziarah http://lobam.my

    ReplyDelete