Friday, 13 December 2013

Cita-cita Ummah (Assyahid Ammar)

بسم الله الرحمن الرحيم

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani




Kelmarin, dalam pukul 4 petang tengah2 aku syok scroll down timeline Facebook aku ternampak poster ni. Tak sempat nak belek lama2. Tapi sebab pasal Arwah Ammar, aku pun macam tergerak hati nak datang.

Tiap-tiap hari Rabu aku memang ada kelas Ulum Hadis dari pukul 6-7 petang. Waktu tu hati ni masih berbolak-balik lagi. Nak pergi ke tak. Nak ke tak.

Syaitan pun mula berbisik, "Jangan pergi, esok kau ada test Contract Law."

Nafsu pulak nak nyibuk, "Weh, mengantuk kot talk sampai pukul 11."

Akal mula tak waras, "Kau belum siap lagi answer script Consti untuk study group."

Ok fine. Tak mau pi!

(Syaitan pun melompat kegirangan)



Tapi takdir dan iradah Allah tak siapa boleh halang. Diri ini gagah jua meng'kick-start'kan enjin motor lalu beransur munuju ke program tersebut.

Agak lambat aku sampai sebab banyak sangat tempat aku singgah sebelum pergi. Tulah, niat tak pasang pakai skru. Main lekat ala kadar je.

Sampai DKP 3 lebih kurang 8.30 malam. And guess what? Full house! Subhanallah.. Subhanallah..

Aku and kak Pidah dapat jugak duduk lantai. Kira okay lah tu ada lantai.


Speaker sampai dalam pukul 9. Tapi yang dapat hadir cuma bro Jufitri, Pengerusi Grup Penjejak Tamadun Dunia (GPTD) dan seorang lagi sahabat arwah, Hafiz (kalau tak salah).

Apa yang aku dapat ringkaskan kat sini daripada talk yang disampaikan oleh bro Jufitri (sebahagian riwayat hidup Assyahid Ammar):

" Dalam pada rakan-rakannya mengejar cita-cita bergelar doktor, engineer dan sebagainya, beliau memilih untuk menukar cita-cita peribadinya kepada cita-cita ummah. Memilih Universiti Marmara, sebuah universiti yang tidak diiktiraf kerajaan, beliau tekad menyambung perjuangan dakwahnya di situ dan menyerahkan masa depannya kepada Allah swt. Minatnya dalam bidang sejarah menggalakkan beliau untuk terus mengkaji tamadun Islam di seluruh dunia. Fasih dalam berbahasa Turki memudahkan lagi usaha khusunya apabila berinteraksi dengan masyarakat tempatan di sana. Salah satu faktor penyumbang adalah disiplin diri yang mantap kerana pernah menuntut di Maktab Tentera Diraja (Royal Military College)."

 Itu serba ringkas aku boleh share. Memory dah full nak hafal kes punya pasal. Konon..



But the best part I can come out with is to rephrase what had been told by bro Jufitri...

" Daripada kamu mahasiswa dok sibuk dengan pro-Aspirasi lah pro-Mahasiswa lah apa lah, ada baiknya kamu kaji sejarah dunia luar sana. Banyak lagi yang kamu tak tahu cause there's soo much things to be explored out there. Pergilah mengembara."

Woha! I looooike~


p/s: Jom backpacking!

Sunday, 3 November 2013

CD Mutiara Qasidah Percuma

Assalamualaikum and Good Morning readers!


I got one good news to be shared with you.

Dua minggu lepas (lebih kurang), aku ada terbaca di laman http://www.alhawi.net/ pasal CD Qasidah free.

Mula-mula memang susah nak percaya tapi aku cuba jelah ikut arahan yang berikut:

1 - Beri nama penuh dan alamat surat menyurat

2 - Hantarkan maklumat tersebut di emel mutiaraqasidah@gmail.com

p/s: arahan lengkap ada di sini


CD tu sampai hari Rabu (30/10/2013). Aku balik kampung Jumaat (1/11/2013).

Sepanjang hari Jumaat, aku terima banyak ujian e.g. nyaris kena tinggal bas balik Johor.

Alhamdulillah, bila balik rumah Mak cakap ada surat untuk aku.

Tengok-tengok surat dari Mutiara Qasidah, Jalan Bukit Bintang, KL.

Tapi aku tak larat sangat nak dengar malam tu sebab demam kena hujan..mihmihmih...


Booklet Front Cover

Casing Back Cover

It has really made my day. And my mid-sem break either. Thank you Mutiara Qasidah. Jazakallah khairan kathir..

Thursday, 26 September 2013

Journey to the Middle of the Night (Final Part)

You may read my previous post through this link :)


      Majlis tamat lebih kurang jam 11 malam. Ada jamuan ringan after tu tapi kitorang tak makan pun sebab terlebih kenyang makan jajan. Padan muka kitorang. Tak pasal-pasal melepas makan nasi Arab Maqluba..sob sob sreeeettt...


Monday, 23 September 2013

Journey to the Middle of the Night (Part III)

You may read my previous post through this link :)


      Sebaik sahaja azan Maghrib dilaungkan, dewan solat dah mula penuh. Penuh sampai payah nak jalan. After selesai solat Maghrib, aku dan Syakirah menyelit-nyelit di celahan jemaah muslimat semata-mata nak cari port yang sesuai untuk kitorang duduk sampai habis majlis.

      Lebih kurang jam 8 malam, majlis ta'lim pun bermula. Started with the words from Habib Syaikh Yahya Rhodus from United States of America until the speech from a highly honorable teacher, Al-Allamah Al-Habib Zain bin Ibrahim bin Semait from Madinah Al-Munawwarah.

Sunday, 22 September 2013

Journey to the Middle of the Night (Part II)

You can read my previous post through this link :)


"Berapa ringgit pak cik?"

"Tiga ringgit setengah je."

"Okay, ni dia. Terima kasih ye pak cik. Jumpa lagi."


Bila aku turun je teksi, takde apa yang aku nak pandang selain keindahan seni bina masjid yang tersergam indah di depan mataku sekarang. Subhanallah.. Subhanallah.. Subhanallah..



Saturday, 21 September 2013

Journey to the Middle of the Night (Part I)

بسم الله الرحمن الرحيم

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


Masuk hari ni, dah genap seminggu program di Masjid Negeri, Shah Alam berlalu namun kenangan pada malam itu masih lagi segar dalam ingatan ini. Actually, this was a program organised by www.alhawi.net and I read the advertisement on Pondok Habib website. Alhamdulillah, Allah izinkan aku pergi bersama-sama dengan seorang lagi sahabat.

Tuesday, 17 September 2013

Kuliah Subuh Di Masjid Negeri Shah Alam (15/9/2013)

Bismillahirrahmanirrahim...


Astaghfirullah.. Astaghfirullah.. Astaghfirullah..


Maaf andai ilmu yang telah disampaikan dua hari yang lepas hanya dapat aku kongsikan sekarang. Dalam status fb aku baru-baru ini, aku ada cakap nak share isi kandungan ceramah kuliah Subuh yang telah disampaikan oleh seorang ustaz di Masjid Negeri, Shah Alam.

Thursday, 22 August 2013

We Care We Pray (Islamic Nations)


Assalamualaikum...



      At this saddest moment, I don't feel like saying the word as such 'cause my brothers and sisters were killed mercilessly out there. Nonetheless, their death (known in Islam as As-Syaheed') worth as much as to send them to the highest place on Heaven (Jannah) with the Prophet and other pious men, inshaAllah.


      Of all things we work on, keep on praying for the Muslims especially those who live in suppressed Islamic nations. InshaAllah, love will prevail! #FreePalestine #FreeSyria #FreeEgypt #FreeIslamicNations   (I hate hashtagging anyhow -___-)


Wednesday, 24 July 2013

Program Sekolah vs. Family Gathering

Assalamualaikum..

Salam Ramadhan Al-Mubarak awak-awak semua!



      Sedar tak sedar hampir separuh bulan umat Islam menunaikan rukun Islam yang ketiga. Alhamdulillah, Allah izinkan kita semua bernafas hingga ke hari ini. Mungkin ada sebahagian daripada kita yang tidak kesampaian menyambut Ramadhan kali ini. Takziah diucapkan buat teman-teman yang merasa kehilangan orang yang tersayang. Semoga kalian tabah.


Thursday, 27 June 2013

It Has Been A Year!!!!

Bismillahirrahmanirrahim...

Assalamualaikum and greeting readers!


      Fuh! Fuh! *tiup habuk dalam blog* Cliche introduction will be... "Dah lama rasanya aku tak update blog disebabkan kesibukan tugas harian..bla..bla.." ...but I'm not going to be one!

      Aku rasa tak jadi masalah pun kalau tak update kat blog. Yang jadi masalah bila dah setahun kau jadi law student tapi masih lagi rasa hambar. Normalkah? *jatuh kerusi*

      Frankly speaking, I'm still in doubt that...is it for real I sat on final exam for second semester already? Kadang tu terasa macam nak ulang atau tangguh je hari-hari exam especially time study week.



Tuesday, 4 June 2013

'Blogger'kah Aku?

Bismillahirrahmanirrahim...

Assalamualaikum semua!

      Setelah berhempas pulas membanting tulang menyiapkan segala assignments dan presentations dan perkara yang sama waktu dengannya, dapatlah aku meluangkan waktu barang seminit dua mencoret di laman blog aku ini.

Eh, tunggu! Aku ada blog. Blogger ada blog. 'Blogger'kah aku?



Tuesday, 30 April 2013

Have Faith

Assalamualaikum...


It has been a week after that day
So hard to forget and it seems unfair
But the truth is there's nothing I can do
Except to smile and send you away


Sunday, 28 April 2013

Red Velvet Cake (versi kampung)

Bismillahirrahmanirrahim...





Ahha! Tu diaa teaser RVC kita.. Ada siapa-siapa yang terliur tengok gambar ni? *bunyi cengkerik* Okay fine. Maybe design tak berapa nak attractive but rasanya not bad for an amateur like me..hewhewhew..


Thursday, 11 April 2013

Pesanan Umum RASULULLAH

Bismillahirrahmanirrahim..



"Wahai TUHAN kami..
janganlah KAU mengirakan kami salah jika
kami lupa atau kami tersalah.

Wahai TUHAN kami..
janganlah KAU bebankan kepada kami
bebanan yang berat sebagaimana
telah KAU bebankan kepada
orang yang terdahulu daripada kami.

Wahai TUHAN kami..
janganlah KAU bebankan kami apa yang kami
tidak terdaya memikulnya.
Dan maafkanlah kesalahan kami,
ampunkanlah dosa kami
dan berilah rahmat kepada kami."


Thursday, 7 March 2013

Attorney Chicks

In The Name Of Allah...

      My group was assigned to go to any superior court and hear the case to write a law report. We decided to go to Kompleks Mahkamah Seremban with another group (Syakira's group). The early plan was we will depart only after Zohor. However, we changed our plan as Madam Suraiya, our Malaysian Legal System's lecturer cancelled her class which at 11pm.

30 minutes later...


Saturday, 2 March 2013

Super Weekend

Assalamualaikum and greetings everyone!

      It had been weeks since my last post. Due to an increased workload, seems not having much time to spend time for another side of my life. You may not believe it anyhow! Somehow it might sounds like walking into a grown-up world. Yes, it is! Already 20 and have to face the truth no matter what.

      Last week, my two friends and I went to Jalan Tunku Abdul Rahman (TAR) to search for some acts and statutes. By taking public transports, we're able to go number of places nearby Kuala Lumpur - KL Sentral, Midvalley, Pasar Seni, Alamanda - you name it. We just need to spend extra days cause we just can't get enough of it!

      For law students, here are some suggestion for you to find acts, statutes, legal reference books and other stuffs related.


Sunday, 24 February 2013

Pantang Jumpa

Assalamualaikum and greetings everyone! =)

      Nampaknya kebanyakan student di Malaysia dah kembali ke sarang menuntut ilmu masing-masing ye. Bagus-bagus.

      Dah seminggu berlalu dan pastinya masih banyak cerita di kampung halaman yang berbaki belum digosipkan sepenuhnya dengan rakan sebaya. Bagaimana kami tahu? Kami juga student seperti anda. (gaya iklan Esso-Mobil)

      Bila jumpa member memang tak perasan yang dunia ni berputar. Tau tau je dah malam.

      Tak cukup malam Isnin bila dah puas lepak kat Bilik TV sambil makan spaghetti, aku ajak (paksa) semua pergi Pasar Malam Selasa yang terletak di Bandar Semarak.


Monday, 11 February 2013

Cinta Monyet

Assalamualaikum semua (nada tak berdaya) ...

Entry kali ni memang nak layan perasaan dan ala-ala menggamit kenangan lebih kurang macam tulah.

Sebelum tu just nak make sure berapa ramai agaknya daripada kita pernah ada orang yang kita minat time kecik-kecik dulu-dulu?

Agak-agak orang yang kita minat tu tahu tak yang kita syok kat dia?

Dan apalah agaknya perasaan kalau rupa-rupanya kitalah sememangnya orang yang dia minat selama ni?

Paling terkejut bila tengah-tengah cuti semester dia hantar rombongan masuk meminang? Ada macam drama tak? LOL! If and only if the drama change into reality but unfortunately, it's not going to be happenned.


Sunday, 10 February 2013

Girls Out (Part II)

Salam everyone!

Okay this is a continuation post for Girls Out The Series (ceh..kemainnn..) haha.. Saja je tu nak gebang di pagi hari. Kalau post yang lepas dah cerita sampai mandi sungai kan? So for this time I'm about to finish the story of our journey.

Sebelum terlupa, nak kongsi cerita sikit alias nak beri nasihat pada anak dara macam saya especially. Bila nak cari port untuk korang mandi sungai, biarlah yang jauh dari orang ramai. Tak pun jangan dekat dengan tempat abang-abang gedang yang nak tunjuk hero.

Mana tak geram, tengah khusuk belajar berenang dengan Tuan Guru Saadah, tiba-tiba ada sekumpulan bros' suruh kitorang ke tepi macam tu je. Ape kes?!

Yelah, susah sebenarnya nak menjaga lebih-lebih lagi part aurat kat tempat public but that was not an excuse. Pakai tudung, lengan panjang, tak jarang tu semua kita tahu dan tak perlu lagi pengawas nak ingatkan macam kat sekolah dulu-dulu. #TerasaKe

What did I just said? Oh boy..shall we continue? *everyone's nodding their head* okay great. Around 4 p.m. we're heading to Kajang and we stopped at Masjid nearby to perform Asar prayer. And there you go! Having some snapshots...again.

Thursday, 31 January 2013

Girls Out (Part I)

Bismillahirrahmanirrahim..

      Hi readers! Today I wanna share my experiences throughout the journey to Sungai Congkak Recreational Forest, Hulu Langat. Okay bagi sesiapa yang tinggal berdekatan dengan Selangor memang familiar but for those yang datang dari utara atau selatan Malaysia (cam kitorang) WAJIB kena sesat dulu baru jumpa kawasan berkenaan.

      We started our journey from Nilai, Negeri Sembilan at 10.00 a.m. after settled down with the rent car.

Satu Alza Satu Viva >_<

Then, we were heading to KTM Kajang (Jalan Reko) to take one of our friend there. Memandangkan kitorang baru kat tempat tu, so tak tau pulak yang kitorang dah tersalah tempat parking. Terpaksa menapak dari stesen sampai ke kereta. Dari jauh, nampak ada dua kelibat dan bila dah dekat baru figure out that another person with our friend is not my friend of mine (our friend was just intended to help). Frankly speaking, this was my very first time I had in my life. Pagi tu juga kami ke balai polis berdekatan untuk buat laporan yang majikan for that woman taknak bayar gaji for the whole month. Macam biasa aku bertindak sebagai seorang yang budiman, beriman lagi wirawan menemani mereka masuk ke pejabat. That woman was left at police station and we still have our BIG mission *flip hair*. The thing was that, when I entered the car everybody fell silent. End of the story.

Balai Polis Kajang

      Dari Balai Polis Kajang kitorang belok kanan dan cari jalan ke highway yang ada namanya Tol 90sen. Ya Allah nak sampai sana bukan main susah. Tak cukup abang polis, abang lori kat kedai kopi pun kitorang langgar je nak tanya punya pasal. Paling malu bila dah habis tanya aku patah balik sebab lupa. Last-last aku bukak phone tulis dalam notes:


Monday, 7 January 2013

My 2013 Wishlist

Assalamualaikum..

      Gaahhhh!!! It's been so long since my last post last year. Dah 2013 dah pun and 20 years old I am now! No more teen ages in my life.. *fainting for about 5 minutes* Fuhh..what I suppose to talk about this time. Hmm..alrite! Let's talk about our dream(s) and hope(s) for this upcoming 2013.

      First and foremost, I have an important announcement to be made. I had deactivated my Facebook account a week ago and that would be for permanent. No specified reason so please, never ask why. Aa aaa, I told you not to ask rite? Ish, degil betul! Okay, so for those yang nak contact can definitely call or just SMS me at my number (selalu memang on nombor Celcom but still use the Maxis number). Twitter or Yahoo! can be the options.

      Next, nak share harapan yang harap sanggaatt-saanngggaaattt jadi kenyataan. Dah lama terfikir nak benda ni tapi kena consider hal ni banyak kali baru boleh dijadikan one of my 2013 Target-of-the-year. Saya nak beli Android bolehhhh....?? Although some might say, " Hek'eleh, nak beli takat satu henpon pun nak kecoh. Aku beli kereta 5 bijik takde hal laa.. " .........(cricket sound)........ Okay fine. As long aku beli handphone tak mintak duit orang lain, why bother? Sebab tu aku nak cakap yang jadi isunya aku teringin nak beli guna duit sendiri tanpa mintak dari sesiapa pun even my own parents or sisters. Yes!! I have to make sure that this time I must use my own money. And the chosen handphone will be LG Optimus L7 which is Android OS 4.0 (Ice Cream Sandwich). Aiskrimmmm?!! This is funny when only now I know that Android has it name of delightful desserts such as Jelly Bean, Gingerbread and what not. #TrueStory

www.lelong.com.my

So how? Cool isn't it? Bhahaha.. After all, I had already made my decision and I must start saving up my money from now on.

      Okay tu je kott. Takut la pulak kalau pasang banyak impian sebab selalunya kan orang tamak selalu rugi ye dok? *buat gaya Joyah kepoh* Anyway, I have another ONE BIG SECRET TASK to do but unfortunately I just can't share it publicly. In sha Allah, that one is much more important than Android one so pray for my success yeah? Until we meet again. Spread the salam among Muslims, Assalamualaikum warahmatullah :)