Thursday, 25 October 2012

Random Stories

I just wanna tell some short stories happened to me recently..

First of all, I wanna express my gratitude towards Allah SWT because He had fulfilled my prayer which I assume that every students hoping for this. After facing hardships and difficulties, I manage to get it. Alhamdulillah, RM4K per sem is more than enough if I manage to use the money wisely.


Motorcycle. Can I have one? Oh yes, almost forgot I have one (at home) but still..without my father's permission, things would never change. Last Saturday (20th Oct) we had our dinner at Santai Corner, Bandar Baru Nilai. When we was about to go back colleage, there was a roadblock. I was so panic at that time until I had my bag fell on the road while took out the ID card and my license! I can be sured that the JPJ was laughing at me that time. Damnit!

Once again my friends and I were doing thing that might be considered as crazy at such place. We made a convoy to the nearer McDonalds which consist of 5 girls and 4 boys and planned to midnight there.

From the right: Hayyu, Jannoh, Piqoh, Shimi, Salma(me) and Azhar


However, we were not staying at McD all night long and then we went to the Masjid Besar Nilai located not far from our place. We (the girls) slept inside the mosque while for the boys they were not allowed to sleep inside as ordered by the guard. So for the girls we felt uneasy that night and many bad things came into our mind. When I looked outside, I found that all 4 boys were not sleeping at all! They were not sleeping to guard the girls?! OMGGGGG!!!!!! Seriously, I'm touched. :')

But the thing is that, I can't sleep well at that night. After performed our Subuh prayer berjemaah, we went straight to my heart back together. Thanks to you Rahimi for lending me your Lagenda..uhuk3..

As the Eid ul Adha is one more day left, I would like to greet to all my beloved readers:

"Selamat Menyambut Hari Raya Aidil Adha dan Salam Hari Raya Korban"

"عيد الاضحى مبارك او اجازتك سعيدة"


p/s: Jangan lupa puasa sunat 9 Zulhijjah. Besar fadhilatnya :)

Saturday, 2 June 2012

Madness May

Bismillahirrahmanirrahim..

      Sepanjang sebulan ni, sedar tak sedar banyak juga event atau peristiwa yang terjadi pada diri aku. Pahit manis masin kelat perisa oren kiwi anggur semua ada. Walaupun letih, aku bahagia. Puas dengan segala pengalaman yang dilalui. Sebab aku tahu, disebalik penat lelah yang aku lalui ada Yang Menilainya, Di belakangku, ada seorang ibu yang tak jemu-jemu memberikan sokongan. Dan yang paling best, aku mampu berdiri atas kaki sendiri sekarang..


1 Mei 2012 (Hari Pekerja)

OK semua dah sedia maklum tarikh ni memang heaven bagi semua warga pekerja. Boleh rilek2 dengan family. Tapi aku dengan bangganya mengumumkan bahawasanya aku tak cuti. Gaji triple maa..


5-7 Mei 2012 (Road To London)

Untunglaa boleh sampai London. Malangnya tiket bas aku hantar sampai Bandar Tasik Selatan je. Aku naik KL bukan saja-saja nak makan angin atau apa, tapi aku kena pergi interview di UKM macam kawan-kawan aku yang lain. Seronok jugak laa sebab dapat jumpa classmate. Kelakar pun ada jugak sebab temuduga berkumpulan kitorang, lima-lima orang semuanya budak satu kelas dengan aku dulu (group LWA02G) masa kat UiTM, Shah Alam.


Monday, 7 May 2012

Ros Hijau





Tamatlah sudah 22 episod dalam drama hebat Korea, ‘Green Rose’. Sinopsis adalah seperti berikut:

Lee Jung-hyun (diwatak oleh Go Su) telah dianiaya ketika di kemuncak hidupnya. Dia terpaksa menanggung tuduhan sebagai pembunuh dan melarikan diri ke China kerana diburu polis. Selepas satu jangka yang sukar, Jung-hyun telah dilupai orang ramai dan disangkakan telah mati. Akhirnya, dia kembali ke Korea selepas berjuang bermati-matian dan menempuhi pelbagai rintangan. Demi membalas dendam, Jung-hyun menjadikan identity dirinya daripada buruan kepada Duta Wakilan China, dan melaksanakan rancangan membalas dendam.

Lakonan hebat:
Go Su sebagai Lee Jung-hyun/Jang Joong-won
Lee Da-hae sebagai Oh Soo-ah
Lee Jong Hyuk sebagai Shin Hyun-tae
Kim Suh Hyun sebagai Cha Yoo-ran

“Wujudkah cinta sejati di sebalik nafsu yang mewah?”

*   *   *

      Drama ini berkisar tentang asam garam dalam dunia pekerjaan. Bila zaman student kita memang tak rasa lagi. Tapi once kita enter alam tu barulah kita rasa dan hadapi sendiri bermacam-macam ragam manusia. Drama kali ni bukanlah tipikal love story bagi aku. Babak antara hero dan heroin memang tak banayak. Yang pasti heronya memang cinta mati dengan heroin. Buktinya, si hero boleh survive dengan jadikan si heroin kekuatan untuknya teruskan hidup yang sukar tahap karma. Selain itu, yang paling tacing dalam drama ini bila part mak hero mati bunuh diri (okay yang ni sedih, korang tengoklah sendiri..T_T). Dan lagi satu tolong jangan salah faham pasal hero nak balas dendam. Tak bermakna dia jahat, dia cuma nak buktikan pada dunia bahawa dia tak bersalah.

      Sebab lain yang buat aku suka drama ni adalah heronya sendiri. Banyak scene dalam drama yang tunjuk action yang cool-cool mahupun macho-macho. Lakonan hebat Go Su memang menjadi lebih-lebih lagi bila dia jarang bercakap. Kalau nak describe dia ni jenis yang ‘action louder than word’. Tak boleh tahan bila tengok dia nangis. Confirm cair awek-awek yang tengok!

      Lagu cerita ni tak banyak, just aku tertarik pada opening nya. Walaupun singkat tapi bila dengar feeling habis. Untuk peguam atau bakal-bakal peguam di luar sana, mesej yang aku dapat daripada cerita ni, jauhkanlah rasuah. Biarlah orang nak label apapun pada kerjaya kita, yang penting kita jujur dan cukup Allah tahu kita orang-orang yang benar.

      Bagi sesiapa yang sudah menonton, korang memang tak rugi. Bagi yang belum tengok, siap cepat-cepat keluar sekarang belilah DVDnya atau pinjam aje dari sesiapa yang ada. Make sure korang tengok ikut susunan yang betul. Jangan jadi macam kakak aku, habis CD 1 khusyuk sangat sampai tak perasan yang dia terus tengok CD 22 (episod last). Terus hilang mood nak tengok. Tak ke rugi? Hewhewhew..

Monday, 9 April 2012

Tibalah Masanya (dup! dap! dup! dap!)

      Perkara biasa yang di buat oleh pelajar-pelajar lepasan SPM, STPM, Matrik or Asasi adalah bekerja, menjadi penganggur terhormat, ambik kelas tambahan, PLKN atau ambik lesen. Semua perkara yang disebutkan itu adalah yang aku buat (based on my own experience). Bagi yang akan menghadapi test JPJ pada minggu ini atau dalam masa yang terdekat, saya nak wish u'ols success. Janganlah takut sangat dengan encik atau kakak JPJ tu, diorang tuh makan nasi bukan makan orang. Paling demand pun diorang tu makan chicken chop je hari-hari. Itu pasal kadang-kadang korang agak susah nak tukar gear bila atas jalan raya..hewhewhew..

      Di sini saya nak kongsikan beberapa tips sebelum anda menghadapi test tersebut. Sukahati korang laa nak ikut atau tak. Tapi aku sebagai calon re-test ni ada la pengalaman sedikit sebanyak walaupun tak banyak. #eh

      Yang pertama sebelum keluar rumah tu salam mak ayah mintak restu diorang. Biasalah, kalau korang nak periksa ap sekalipun restu mak ayah tu paling penting.

      Kedua, sepanjang jalan korang jangan berangan je atau sibuk nak mesej boifren or girlfren. Banyak-banyakkanlah baca doa dan selawat. Mohon dipermudahkan segala urusan. Kalau sempat lagi bagus buat solat Dhuha terlebih dulu (khusus bagi kaum Muslimin). Bukan apa, time tunggu giliran korang akan merasai perasaan berdebar yang luar biasa giler! Tak tahu laa kalau aku sorang je yang rasa. Tapi bila dah baca doa dan selawat banyak-banyak, perasaan akan kembali reda.

      Sambil-sambil menunggu, kalau korang ada bawak sebarang nota bacalah sekali lalu. Jangan time tu jugak baru korang nak hafal. Kalau tak, tak dapek den nak nolong. Tak salah sekadar nak recall, sebab nanti bila dah masuk kereta memang kalau nota kat depan mata pun tiba-tiba kereta boleh langgar tiang (Ya Allah mintak jauh). Yakin semua dah ada dalam kepala.

      Last but not least, bila dah tiba giliran anda please don't panic. Just do your best. Buat macam biasa dan yang paling penting sentiasa beringat tugas anda sebagai seorang pemandu berhemah. Tujuan anda dapat lesen bukan sekadar nak cepat-cepat buat drift macam dalam cerita Impak Maksima, tapi adalah untuk tujuan-tujuan kebaikan. Contohnya, macam aku bawak mak jalan-jalan guna kereta Atos kakak aku. Tak laa susahkan abang ipar nak kena hantarkan.Ahakz!

Wish all of you success readers! InsyaAllah.. =)

*   *   *

Buat yang mendoakan dan memberi sokongan moral, ribuan teima kasih ye semua. Alhamdulillah, lulus! peace~ ^^

Monday, 5 March 2012

Jangan Dalam Islam

1) JANGAN tidur selepas solat Subuh, nanti rezeki mahal kerana berpagi-pagi itu membuka pintu Berkat


2) JANGAN makan tanpa membaca BISMILLAH dan DOA makan. Nanti rezeki kita dikongsi syaitan


3) JANGAN tambah perhiasan di badan kerana Allah sudah jadikan Manusia Makhluk yang paling sempurna


4) JANGAN keluar rumah tanpa niat untuk membuat kebaikan. Takut-takut kita mati dalam perjalanan


5) JANGAN pakai sepatu atau selipar yang berlainan pasangan. Makruh dan mewarisi kepapaan







Sunday, 26 February 2012

The Ending Has Come

Semalam dekat kolej aku ada pendaftaran untuk pelajar degree sesi Mac 2012. Tiba-tibe teringat saat pertama kali aku jejakkan kaki di UiTM, Shah Alam sebagai pelajar mahasiswa. Kini, segalanya akan berakhir dalam 3 minggu saja lagi. Berikut adalah sedikit bingkisan sepanjang kehidupan aku di bumi Shah Alam ini... #tearsdrop

First Semester Foundation of Law :)

Misi menyelamatkan mereka2 yang tersesat :p (Aziatull and her clique)
Presenting my PM's crews (last sem roommates: Malin, Yusma, Azah) 

Wednesday, 11 January 2012

Legend That's Going To Be True (Part 3)

by Suhaili Saim on Sunday, May 8, 2011 at 7:04pm
Di dalam bilik guru sebuah sekolah berasrama penuh di Mersing, seseorang masih lagi mencuri dengar perbualan teachernya…

THERE IS CIRCLE IN CIRCLE....tapi sebenarnya aku bukanlah nak dengar sangat saki baki perbualan teacher  Camilla sebab dalam kepalaku sedang terbayang lambang masonic circle yang pernah dicipta Sir Isaac Newton dulu. Lambang itu bukan sekadar trademark biasa tapi ada makna tersirat di sebaliknya. ‘THERE IS CIRCLE IN CIRCLE’ bermaksud members in 33rd degree ialah orang-orang yang istimewa tetapi dalam kalangan orang-orang yang istimewa itu ada lagi yang lebih specific who hold the greatest secret of all time. Boleh diibaratkan dalam satu bulatan yang besar which is all members of 33rd degree, have smaller circle dalamnya iaitu segelintir ahli 33rd degree yang menyimpan rahsia suci FREEMASON ini. Dalam tempoh lebih kurang 500 tahun sejak FREEMASON wujud atau nama lamanya THE KNIGHTS TEMPLAR, hanya beberapa orang sahaja yang layak menjadi penyimpan rahsia terhebat ni.  Rahsia ini diserahkan kepada noble family dan akan diturunkan kepada waris-warisnya. Sampai sekarang, identiti noble families sebagai penyimpan rahsia suci masih menjadi rahsia kepada kebanyakan masyarakat dunia diselindungi dengan kemewahan, kemasyhuran, kekuasaan yang mereka miliki. Windsor, Solomon, Medisi, Newton ialah antara noble families  yang terpilih.

Aku mengerti maksud circle yang teacher  sebut, bila difikir-fikirkan memang masuk akal kerana nama keluarga dia ialah Windsor…

‘Ish, takkanlah dia daripada family of  Windsor yang kaya raya tu?’ aq bermonolog sendiri.
‘Takkanlah dia jadi teacher pula. Family dia ada asset real estate berbillion-billion tu, apa kes dia nak susahkan diri pergi jadi cikgu? Duduk rumah saja lah, duit masuk juga,’ sambungku lagi.
‘Ahhh! Tak mungkinlah dia ini Windsor yang kaya gila tu. Dia cakap pasal circle lain tu...’ kataku untuk menyenangkan hati. Walaupun sebenarnya aku memang tak puas hati.

Tiba-tiba Cikgu Azemi memanggil namaku, Teacher  Camilla yang perasan kehadiranku juga berpaling kepadaku sambil tersenyum. Perbualannya telefonnya terhenti.

“Anything I can help?” sapa teacher sambil terus tersenyum.
“Err..nope teacher, nothing. I shall leave now.” balasku juga sambil memberi senyuman padanya.

Selepas aku menghantar PEKA KIMIA, aku berjalan seperti biasa keluar dari bilik guru. Sebenarnya, hatiku masih kurang sedap lagi tentang peristiwa tadi, tapi tak kisahlah. Aku pun sudah hampir Sijil Pelajaran Malaysia (SPM), jangan nak banyak berangan. Tak mungkinlah english teacher  masuk 33rd degree?? Nonsense okay!

Petang itu, aku sangat gembira kerana my best friend and also my dorm mate aku yang medical checkup (MC) seminggu disebabkan chicken pox atau cacar air (aku suka sebut cacar air) sudah balik!
Dua sebab kenapa aku sangat gembira:
1.    Aku rindu dia dan nak pastikan sama ada dia betul-betul sudah sembuh.
2.    Dia bawa sesuatu yang aku memang curious sangat nak lihat


Selepas bertanya khabar dan berbual-bual kosong serta buat lawak yang tiada makna, kawan baikku menyerahkan beberapa helai kertas F4 kepadaku.

“Nah, ni ha benda yang kau nak sangat tu. Payah juga nak cari, lama juga aku terpaksa ushar lappy aku tu pasal nak cari benda-benda ni. Nasib baik kau best friend aku, kalau tak jangan harap aku nak tolong..haha..”' kata Zaqyah Razak@ zaq, best friend aku.

“Thanks ok. Thanks very much. Sorry la susahkan kau, tapi dah kau ni satu-satunya genius ICT kat sekola ni, tambah pula kau ni best fren aku. Siapa lagi aku nak minta tolong kalau bukan kau…but really friend, I owe you one,” balasku sambil tersenyum.
“Hehe..no biggie lah...sekarang ni boleh kau cerita pada aku tak apa benda alah ni?” tanya Zaq.

Aku melihat helaian-helaian kertas yang Zaq bagi pada aku. Ini semua adalah  beberapa maklumat penting mengenai FREEMASON yang tidak dijumpai di webpage biasa dalam intenet. Antaranya, lokasi Temple of Mason yang biasa menjadi tempat perjumpaan ahli 33rd degree dan juga tempat ritual mentauliahkan ahli 33rd degree yang baru, lukisan-lukisan yang membawa makna rahsia FREEMASON, senarai nama ahli-ahli FREEMASON, symbol-simbol FREMASON dan satu helaian kertas yang tertulis bahasa dan simbol yang aku langsung tak faham. Nampak macam tulisan hieroglif pun ada. Hmm..entahlah. yang penting tak faham langsung.

Masonic Temple
Sources from hiramtdeweylodge.com


“Ni semua maklumat pasal FREEMASON, maklumat yang rare pasal FREEMASON ,” kataku.
“Weh, bukan FREEMASON ni legend je ke? Tak wujud pun kan? Entah-entah tu semua fake je.” balas Zaq.
“Entahlah…masih mencari kepastian...,” balasku.
“Macam poyo je ayat kau tu..haha.. Jangan taksub sampai tak ingat benda lain pulak,” kata Zaq smbil tergelak kecil.
“Ok aku tau. Aku cuma curious je. Kau janganlah risau beb,” kataku sambil memandangnya dengan wajah yang meyakinkan. Zaq memang tak ambil port sangat tentang FREEMASON kerana dia jenis yang tidak akan percaya selagi tiada bukti depan mata. Biarlah, yang penting dia sanggup nak tolong aku.