Wednesday, 4 May 2011

Family Trip

Perjalanan kali ini membawaku ke Pusat Konservasi Gajah, Kuala Gandah, Pahang. Gajah2 di sini terdiri daripada gajah2 yg teleh tersesat dan terkeluar dari kumpulannya atau yang menjadi mangsa pemburu haram atau haiwan2 buas.

Gajah2 ni semua dah terlatih

Perjalanan kami diteruskan menuju ke Kuantan. Untuk lunch, kami memilih Teluk Cempedak. Tempat itu merupakan salah satu destinasi pelancongan yang digemari oleh pelancong2 asing.

Ada ramat sangat mat saleh yg datang sini

Sampai juga akhirnya! Kami tiba di Bukit Gambang Resort City pada petang itu dalam waktu hujan lebat. Alhamdulillah perjalanan kami tiada sebarang masalah dan moga2 kami sentiasa dalam rahmat-Nya.


Do'a Mohon Keselamatan

Artinya: "Ya Tuhan, janganlah Engkau jadikan kami sasaran fitnah bagi kaum yang zhalim, dan selamatkanlah kami dengan curahan rahmat-Mu dari tipu daya orang- orang yang kafir." (Qs. Yunus: 85-86).


Penjelasan:

Doa ini dibaca oleh kelompok minoritas yang beriman kepada Nabi Musa a.s., setelah mereka menyaksikan kemukjizatannya dihadapan Fir'aun. Ketika itu, kaum Nabi Musa as yang terdiri dari pemuda-pemuda dalam keadaan takut, bahwa Fir'aun dan pemuka-pemukanya akan menyiksa mereka. Maka pada waktu itu pula Nabi Musa as memerintahkan kepada kaumnya agar tidak takut dan menyerahkan sepenuhnya kepada Allah Swt., seraya berdoa dengan lafazh doa diatas. Bisa dilihat dalam Surah Yunus ayat 83-86. 
sumber dari KUMPULAN DO'A - DO'A


Subhanallah, tempat itu begitu memberikan ketenangan dan juga memberikan hiburan terumanya kanak2.

Macam2 ada ^_^

Menuju ke kawasan taman tema air <3

Bila air dalam ikan tu dah penuh, ikan tu akan berpusing dan airnya turun macam air terjun..


Tujuan dan matlamat hakiki hidup insan ialah menyembah dan mengabdikan diri kepada Allah. Sebagai hamba Allah, sepatutnya manusia tunduk dan patuh, mengikut dan menurut serta taat dan setia kepada apa yang diperintahkan Allah. 

Allah berfirman yang bermaksud: "Dan ingatlah Aku tidak menciptakan jin dan manusia melainkan untuk mereka menyembah dan beribadat kepada-Ku." (Surah az-Dzaariyaat, ayat 56)

Firman Allah lagi yang bermaksud: "Tidak ada sesiapa pun di langit dan di bumi melainkan ia akan datang kepada (Allah) Ar-Rahman, sebagai hamba." (Surah Maryam, ayat 93)

sumber dari Salam Ukhuwwah

Semoga dengan perkongsian kali ini dapat menambahkan lagi keimanan diri saya dan anda semua. Insyaallah, sama2 lah kita memperbaiki diri untuk menuju redhanya..Amin..

No comments:

Post a Comment